måndag 12 februari 2024

Vad blir det till middag?


Kära vänner! Att äta god mat får mig att må bra... och jag har haft en god matvecka.
Bjuder på tre av dem... fågel, fisk och nöt. Mat för två i Annas kök!


Kyckling i sötsyrlig dillsås med rimmad gurka och dillrostade morötter


Rimmad gurka
Hyvla tunna skivor av en halv gurkan med en mandolin eller osthyvel. 
Lägg i en skål och blanda med 4 krm salt och 2 krm socker. Låt stå tills servering, 20 min. 
Häll bort vätskan från den rimmade gurkan innan servering. 



Dillrostade morötter
Skala morötter och skär i stavar. 
Lägg i en ugnsform och blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. 
Rosta i övre delen av ugnen ca 20 min 225°C. 
Plocka dill och blanda med de rostade morötterna precis innan servering.

Kyckling i dillsås
Finhacka en gul lök. Skär mindre bitar av två kycklinglårfilér. 
Fräs kyckling och lök ca 2 min i smör, krydda med salt och lite nymald svartpeppar. 
Pudra över 1 msk vetemjöl. Tillsätt 1 3/4 dl vatten, 1/2 dl vispgrädde och smulad kycklingbuljong. 
Låt sjuda ca 10 min, tills kycklingen är helt genomstekt. 
Blanda ner 1 msk socker, 1 1/2 msk ättiksprit och 15 g finhackad dill i kycklinggrytan. 
Smaka av med salt och nymald svartpeppar.


Servera kyckling i sötsyrlig dillsås med dillrostade morötter, rimmad gurka och potatis.


Pankopanerad torsk med koreansk kålrabbisallad och sojamajonnäs


Sojamajonnäs
Blanda 1 dl majonnäs och 1 msk japansk soja i en liten skål. 



Dressing till koreansk kålrabbisallad
Skala och finriv ingefära (ca 1 msk) och en vitlöksklyfta. Finhacka 1/2 röd chili. 
Lägg allt i en mixerbunke tillsammans med 1 msk tomatpuré, 1 msk socker, 1 msk japansk soja och 1 tsk rödvinsvinäger. Mixa allt med stavmixer till en dressing. 
Koreansk kålrabbisallad
Skala och grovriv en morot. Skala och finstrimla en kålrabbi. 
Lägg allt i en salladsskål och blanda med dressingen. 

Pankostekt torsk
Skär torskfilé i portionsbitar. Krydda med salt. 
Vispa upp ett ägg i en skål. Lägg vetemjöl och panko på separata tallrikar. 
Vänd fisken först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i panko. 
Hetta upp rikligt med neutral olja i en stekpanna och stek den panerade fisken ca 2 min per sida. 


Servera pankopanerad torsk med koreansk kålrabbisallad, jasminris och sojamajonnäs.


Gräddig nötfärsgryta med champinjoner och rödbetor


Gräddig nötfärsgryta
Dela 125 g champinjoner och strimla en rödlök. 
Hetta upp lite smör i en stekgryta och bryn svampen ca 2 min. 
Tillsätt 250 g nötfärs, löken och lite salt, stek ytterligare ca 5 min. Pudra över 2 tsk vetemjöl. 
Blanda ner 2 dl vatten, 1/2 dl vispgrädde och 1 msk kinesisk soja. Koka ca 8 min. 
Tillsätt 1 msk persillade och smaka av med salt och nymald svartpeppar. 


Rödbetor
Dela tre kokta vacuumpaketerade rödbetor (ej inlagda) i mindre bitar. 
Smält smör i en kastrull på medelvärme och tillsätt rödbetor. 
Låt rödbetorna bli varma, smaka av med lite salt.


Servera gräddig nötfärsgryta med rödbetor och kokt potatis.


Allt gott till dig min kära läsare!

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

8 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Tar med mig receptet på morötterna, kul att variera sig lite! Och tack igen för tipset om broccoli och ingefära fräset.. så gott! Jag äter gärna när jag behöver pigga på mig lite, är en av de (få?) som äter som en häst när jag är sjuk.

Mamma C sa...

Som vanligt har det serverats godsaker hemma i ditt kök.
Alla rätter ser mycket goda ut och jag tackar för recepten.
Ha en fin tisdag.
Kram Carin

Annika sa...

TAAACK!! Tack för alla dina tips, Anna!
Jag kopierar genast. Med det menar jag, sparar ditt inlägg bland mina favoriter på datorn. MUMS!
Kramar!!

Channal sa...

Hej Anna! Kul, du måste testa den koreanska kålrabbisalladen! Het och jättegod! Fy stackare, har du blivit sjuk! KRYAKRAMAR

Channal sa...

Hej Carin! Tack! Detsamma till dig! Må gott och KRAM

Channal sa...

Hej Annika! Tack! Kul att du har flera av mina recept! Må gott och KRAM

Anna i Portugal sa...

TAc
ak, men nej jag är inte sjuk - uttryckte mig vilseledande bara. Menar att NÄR jag är sjuk så äter jag, så jag tycker alltid att mat kan få mig på bättre humör.

Channal sa...

Hej igen Anna! Vad skönt att du är frisk!! KRAM