onsdag 21 augusti 2024

Grekland på en tallrik...

Kära vänner! Välkommen till Restaurang Två Hjärtan mat för två
Ja, här står jag vid spisen och lagar jättegod mat som jag vill dela med mig av.
Jag bjuder på tre kulinariska medelhavsrätter med inspiration från Linas Matkasse.


Kycklinggyros med dilltzatziki, 
ugnsrostade potatisstavar, pitabröd och tomatsallad.


Dilltzatziki
Grovriv gurka. Pressa ur vätskan och lägg gurkan i en skål. Finhacka dill. 
Blanda ner dill, matyoghurt, pressad vitlök, salt och nymald svartpeppar i skålen. 

Tomatsallad
Halvera cocktailtomater. Finstrimla rödlök. Lägg i en salladsskål tillsammans med mixsallad. 
Blanda med lite olivolja, rödvinsvinäger, salt och nymald svartpeppar. 

 Tillaga pitabröd enligt anvisning på förpackningen. 


Kycklinggyros
Blanda basilika, paprikapulver, cayennepeppar, timjan, salt, pressad vitlök och olivolja i en rymlig bunke. 
Strimla kycklinglårfilè och blanda ner i bunken. Låt marinera minst 15 min.

Hetta upp neutral olja i en stekpanna. 
Fräs den marinerade kyckling ca 8 min, tills den fått ordentligt med stekyta och är helt genomstekt.



 Ugnsrostade potatisstavar
Skär potatis i pommes frites liknande stavar. Lägg i ett durkslag och skölj i kallt vatten. 
Torka av potatisen och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Blanda med neutral olja, rosmarin och salt. Rosta i övre delen av ugnen i 225°C i ca 20 min. 


Servera kycklinggyros med pommes frites, dilltzatziki, tomatsallad och varmt pitabröd.


MÅRBACKAN DEN BARA BLOMMAR OCH BLOMMAR...


Souvlaki - grillade fläskkarréspett med 
tzatziki, potatisklyftor och grekisk sallad.


Souvlaki
Lägg bladpersilja, olivolja, pressad vitlök, pressad saft från en halv citron, torkad timjan, 
salt och lite nymald svartpeppar i en mixerbunke. Mixa ihop med stavmixer. 
Skär fläskkarré i bitar (ca 3x3 cm) och lägg i en bunke. 
Blanda ner marinaden och låt marinera minst 15 min (gärna mer).

Trä upp det marinerade köttet på grillspett. 
Grilla eller stek souvlakispetten i ugnen tills de är helt genomstekta. 



Tzatziki
Grovriv gurka. Pressa ur vätskan från gurkan och lägg i en skål. 
Blanda med pressad vitlök, matyoghurt, salt och nymald svartpeppar. 

Grekisk sallad
Finstrimla rödlök och isbergssallad. 
Lägg allt i en salladsskål tillsammans med bladpersilja, fetaost och oliver. 
Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. 
Blanda ner citronskal, pressad citronsaft (ca 1 msk), olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. 

Potatis
Skär potatis i klyftor. 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och krydda med salt, nymald svartpeppar och rosmarin. 
Ringla över olivolja. Rosta mitt i ugnen i 220°C i ca 20 min.




 Servera nygrillade souvlakispett med klyftpotatis, tzatziki och Grekisk sallad.


Psari plaki - Tomatbräserad torsk med oliver, 
fetaost, oregano och citronris.



Tomatsås
Finhacka en gul lök och två vitlöksklyftor. 
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs lök och vitlök ca 5 min på medelvärme. 
Tillsätt konserverade körsbärstomater, vatten, lagerblad, örtmix, salt och socker. 
Låt sjuda ca 10 min. 


Tomatbräserad torsk
Lägg torskfilé i en ugnsform och blanda med lite olivolja. 
Krydda med salt och svartpeppar. 
Häll tomatsås över fisken och fördela kalamataoliver runt om. 
Tillaga mitt i ugnen i 220°C i ca 12-15 min. 

Smula fetaost och strö över den tomatbräserade fisken och toppa med färsk oregano innan servering.


Mixsallad
Lägg upp mixsallad i en skål och dressa med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar.  


Citron- och oreganoris
Lägg basmatiris i en liten kastrull. Tillsätt olivolja och blanda runt. Tillsätt vatten och salt. 
Koka upp, sänk sedan värmen och koka klart under lock. 
Tvätta citronen i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Finhacka färsk oregano. 
Blanda det kokta riset med lite extra olivolja, citronzest och oregano precis innan servering. 



Servera fisken med mixsallad, citron- och oreganoris och citronklyfta.

Älskar att fånga medelhavskänslan...



Vilken sommar vi har... hoppas vi kan sitta ute länge och äta våra middagar.

Smaklig måltid och Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig)

10 kommentarer:

Monica sa...

Åh vad mycket gott du gör! Ser fantastiskt ut! Och vi med sitter ute och äter, sa just det idag, vi fortsätter med det för märks att det är bra att få mer ljus även om regnet kom lite sakta, har ju tak över allt.
Kram

Channal sa...

Hej Monica! Tack! Bäst att sitta ute så länge vi kan. Snart får vi kura skymning inomhus. Men än har vi augusti. Idag kom det regn och det var bara skönt. KRAM

Mirre sa...

Ohh men du nu vart jag ju hungrig, det var så mycket sommar och semester över tallriken =D

Channal sa...

Hej Mirre! Tack! Än är inte sommaren slut! Om en månad blir det grytornas tid! KRAM

Anna i Portugal sa...

När vi var i Thessaloniki för många år sedan så hade de på den genuina lilla tavernan lagt dill i tzatzikin. Det gjorde en enorm skillnad tycker jag så det har jag alltid i numera också. Tomatsallad är så otroligt gott! Kram

Stefan sa...

Stort tack för recepten. Grekisk mat finns alltför sällan på vårt middagsbord. Hoppas inom en snar framtid kunna använda något eller några av de recept du bjuder på.

Hallon o Blåbär sa...

Hej!
Tack snälla för dessa goda recept.
Tzatziki med dill har jag aldrig provat men det ska testas nu.
Ha en fin torsdag.
Och vad fina pelargonierna är.
Kram Carin

Channal sa...

Hej Anna! Visst är det gott med dill i tzatzikin. Sen gillar jag tzatziki med mynta. Jättegott! KRAM

Channal sa...

Hej Stefan! Varsågod! Älskar grekisk mat! Enkel och god mat! KRAM

Channal sa...

Hej Carin! Varsågod! Du kommer gilla tzatziki med dill! Jättegott! KRAM