Kära vänner! Hoppas att ni har en fin adventssöndag!
Nu är det mindre än två veckor kvar till julafton och imorgon är det Lucia!
Innan all julmat smakar det riktigt bra med det japanska köket.
Jag har länge varit fascinerad av asiatisk mat och japansk mat i synnerhet.
Ju mer jag får veta om japansk mat, desto mer vill jag lära mig om matkulturen och allt däromkring.
Här bjuder jag på tre riktigt goda japanska maträtter som vi har fått via Linas matkasse.
Först kommer dagens... det var verkligen jättegott med sting!
Kalkonyakiniku med päron, ingefära och rödkålssallad.
🇯🇵
Yakinikusås: Blanda ihop 2 msk japansk soja, 1/2 dl vatten,
1 msk socker, 1 msk sesamolja och 1 tsk majsstärkelse i en skål.
Kalkonyakiniku: Strimla kalkonen och stek den på högsta värme tills den är färdig och fått fin stekyta.
Krydda med lite salt och nymald svartpeppar.
Tillsätt två pressade vitlöksklyftor, finriven (en bit) ingefära och ett päron i små tärningsbitar.
Låt fräsa ytterligare ca 1 min. Tillsätt yakinikusåsen. Låt koka ihop ca ½ min.
Rödkålssallad: Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Finstrimla rödkål och päron.
Lägg i en skål och blanda med vitvinsvinäger, neutral olja, salt och de rostade sesamfröna.
Servera kalkonyakiniku med jasminris och rödkålssallad.
Fredagsmys...
Sushi tacos med avokado, räkor, wasabi och noriark.
Sushitacos är en ny rolig Annafavorit... så smarrigt! Gott gotti... gottgott!
🇯🇵
Har du gjort japanskt sushiris någon gång?
Om du har... ja, då vet du vilket balt det är! Förbered innan!
Sushi su: Detta ska blandas ner i sushiriset när det är klart.
Värm upp 1/2 dl risvinäger, 1 msk socker och 1 tsk salt i en liten kastrull. Låt svalna.
Sushiris: Tvätta riset (2 dl) under kallt rinnande vatten ca 10 min.
Låt sedan riset stå och dra i kallt vatten ca 30 min.
Häll av och lägg riset i en tjockbottnad kastrull. Häll på vatten.
Täck kastrullen med plastfolie så att det täcker ordentligt runt kanterna och sätt på ett lock.
Koka upp på hög värme ca 1 min, dra sedan ner värmen till lägsta temperaturen.
Sjud under lock ca 20 min. Dra från värmen och låt kastrullen med plastfolie vila ca 10 min.
Lägg riset i en plastbunke. Blanda försiktigt ner ca 1/4 dl sushi su med en slickepott.
Blanda försiktigt så att riskornen separerar från varandra. Riset klibbar ihop igen efter någon minut.
Chilimajonnäs: Finhacka 1/2 röd chili och blanda ner majonnäs, en pressad vitlök och salt i en skål.
Tillbehör: Strimla salladslök. Plocka gemsalladsblad. Skär avokado och gurka i avlånga skivor. Grovhacka mynta. Skala räkorna och dela noribladen på mitten.
Lägg upp wasabi, inlagd ingefära och japansk soja i skålar.
Rulla ihop noribladen till strutar. Servera alla tillbehör i noriblad som tacos.
Miso ramen med kyckling, ägg, rostad majs och pak choy.
Det här åt vi förra helgen! En värmande, matig och smakrik jättegod soppa.
🇯🇵
Rostad majs: Lägg majs på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite neutral olja och salt.
Rosta majsen mitt i ugnen 175 grader i ca 35 min, medan du lagar resten till ramensoppan.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna.
Ramensoppa: Stek kycklinglårfilé tillsammans med en 1/2 finhackad chili och två pressade vitlöksklyftor ca 4 min per sida, tills kycklingen är helt genomstekt. Ta upp kycklingen från grytan och lägg åt sidan till servering. Tillsätt 6 dl vatten, 2 msk japansk soja och en smulad kycklingbuljong till grytan och låt allt sjuda ca 10 min. Blanda ner 1 msk misopasta och låt buljongen sjuda ytterligare ca 10 min.
Lägg ner två halvor pak choy i ramenbuljongen och låt sjuda i ca 5 minuter.
Servera nykokta nudlar och kyckling i djupa skålar. Häll på den varma buljongen.
Toppa med hårdkokt ägghalva, hackad salladslök, rostad majs och sesamfrön.
Nu har jag lövat Luciakronan med lingonris till imorgon bitti.
Sally i sexan ska bära den... det kommer bli så vackert!
Tror faktiskt att Lucia är min favorithögtid.
Kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)
4 kommentarer:
Men vilka goda maträtter du delar med dig. Det såg verkligen jättegoda ut allihopa.
Så vackert med Luciafirande tycker jag med.
Ha en ny fin vecka nu.
Kram Carin
Tack! Hoppas på en fin Luciamorgon!
KRAM
Ruth i Virginia
Kan du verkligen äta wasabi? Det bränner ju bort
alla smakpapiller. :) - Miso är tydligen mycket
viktig i japansk diet. Vi hade ett par japanskor
på besök, och dom hade med sej instant miso-puder,
som dom åt till frukost. Gillar soya; ger god smak till
både kött och grönsaker.
Kul med äventyrliga ätare som du (och antagligen maken
också)
Hej Ruth! Haha jag stoppar inte in ren wasabi i munnen. Inte nyriven pepparrot heller. De påminner mycket om varandra. Tycker det är gott! Mmm nu blev jag sugen på pepparrotskött! Ja, jag tycker att det är kul med fusion food!
KRAM
Skicka en kommentar