KÀra vÀnner! Hoppas att ni har en fin adventssöndag!
Nu Àr det mindre Àn tvÄ veckor kvar till julafton och imorgon Àr det Lucia!
Innan all julmat smakar det riktigt bra med det japanska köket.
Jag har lÀnge varit fascinerad av asiatisk mat och japansk mat i synnerhet.
Ju mer jag fÄr veta om japansk mat, desto mer vill jag lÀra mig om matkulturen och allt dÀromkring.
HÀr bjuder jag pÄ tre riktigt goda japanska matrÀtter som vi har fÄtt via Linas matkasse.
Först kommer dagens... det var verkligen jÀttegott med sting!
Kalkonyakiniku med pÀron, ingefÀra och rödkÄlssallad.
đŻđ”
YakinikusÄs: Blanda ihop 2 msk japansk soja, 1/2 dl vatten,
1 msk socker, 1 msk sesamolja och 1 tsk majsstÀrkelse i en skÄl.
Kalkonyakiniku: Strimla kalkonen och stek den pÄ högsta vÀrme tills den Àr fÀrdig och fÄtt fin stekyta.
Krydda med lite salt och nymald svartpeppar.
TillsÀtt tvÄ pressade vitlöksklyftor, finriven (en bit) ingefÀra och ett pÀron i smÄ tÀrningsbitar.
LĂ„t frĂ€sa ytterligare ca 1 min. TillsĂ€tt yakinikusĂ„sen. LĂ„t koka ihop ca ½ min.
RödkÄlssallad: Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de Àr gyllenbruna. Finstrimla rödkÄl och pÀron.
LÀgg i en skÄl och blanda med vitvinsvinÀger, neutral olja, salt och de rostade sesamfröna.
Servera kalkonyakiniku med jasminris och rödkÄlssallad.
Fredagsmys...
Sushi tacos med avokado, rÀkor, wasabi och noriark.
Sushitacos Àr en ny rolig Annafavorit... sÄ smarrigt! Gott gotti... gottgott!
đŻđ”
Har du gjort japanskt sushiris nÄgon gÄng?
Om du har... ja, dÄ vet du vilket balt det Àr! Förbered innan!
Sushi su: Detta ska blandas ner i sushiriset nÀr det Àr klart.
VÀrm upp 1/2 dl risvinÀger, 1 msk socker och 1 tsk salt i en liten kastrull. LÄt svalna.
Sushiris: TvÀtta riset (2 dl) under kallt rinnande vatten ca 10 min.
LÄt sedan riset stÄ och dra i kallt vatten ca 30 min.
HÀll av och lÀgg riset i en tjockbottnad kastrull. HÀll pÄ vatten.
TÀck kastrullen med plastfolie sÄ att det tÀcker ordentligt runt kanterna och sÀtt pÄ ett lock.
Koka upp pÄ hög vÀrme ca 1 min, dra sedan ner vÀrmen till lÀgsta temperaturen.
Sjud under lock ca 20 min. Dra frÄn vÀrmen och lÄt kastrullen med plastfolie vila ca 10 min.
LÀgg riset i en plastbunke. Blanda försiktigt ner ca 1/4 dl sushi su med en slickepott.
Blanda försiktigt sÄ att riskornen separerar frÄn varandra. Riset klibbar ihop igen efter nÄgon minut.
ChilimajonnÀs: Finhacka 1/2 röd chili och blanda ner majonnÀs, en pressad vitlök och salt i en skÄl.
Tillbehör: Strimla salladslök. Plocka gemsalladsblad. SkÀr avokado och gurka i avlÄnga skivor. Grovhacka mynta. Skala rÀkorna och dela noribladen pÄ mitten.
LÀgg upp wasabi, inlagd ingefÀra och japansk soja i skÄlar.
Rulla ihop noribladen till strutar. Servera alla tillbehör i noriblad som tacos.
Miso ramen med kyckling, Àgg, rostad majs och pak choy.
Det hÀr Ät vi förra helgen! En vÀrmande, matig och smakrik jÀttegod soppa.
đŻđ”
Rostad majs: LÀgg majs pÄ en ugnsplÄt med bakplÄtspapper. Blanda med lite neutral olja och salt.
Rosta majsen mitt i ugnen 175 grader i ca 35 min, medan du lagar resten till ramensoppan.
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de Àr gyllenbruna.
Ramensoppa: Stek kycklinglÄrfilé tillsammans med en 1/2 finhackad chili och tvÄ pressade vitlöksklyftor ca 4 min per sida, tills kycklingen Àr helt genomstekt. Ta upp kycklingen frÄn grytan och lÀgg Ät sidan till servering. TillsÀtt 6 dl vatten, 2 msk japansk soja och en smulad kycklingbuljong till grytan och lÄt allt sjuda ca 10 min. Blanda ner 1 msk misopasta och lÄt buljongen sjuda ytterligare ca 10 min.
LÀgg ner tvÄ halvor pak choy i ramenbuljongen och lÄt sjuda i ca 5 minuter.
Servera nykokta nudlar och kyckling i djupa skÄlar. HÀll pÄ den varma buljongen.
Toppa med hÄrdkokt Àgghalva, hackad salladslök, rostad majs och sesamfrön.
Nu har jag lövat Luciakronan med lingonris till imorgon bitti.
Sally i sexan ska bÀra den... det kommer bli sÄ vackert!
Tror faktiskt att Lucia Àr min favorithögtid.
Kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)
4 kommentarer:
Men vilka goda matrÀtter du delar med dig. Det sÄg verkligen jÀttegoda ut allihopa.
SĂ„ vackert med Luciafirande tycker jag med.
Ha en ny fin vecka nu.
Kram Carin
Tack! Hoppas pÄ en fin Luciamorgon!
KRAM
Ruth i Virginia
Kan du verkligen Àta wasabi? Det brÀnner ju bort
alla smakpapiller. :) - Miso Àr tydligen mycket
viktig i japansk diet. Vi hade ett par japanskor
pÄ besök, och dom hade med sej instant miso-puder,
som dom Ă„t till frukost. Gillar soya; ger god smak till
bÄde kött och grönsaker.
Kul med Àventyrliga Àtare som du (och antagligen maken
ocksÄ)
Hej Ruth! Haha jag stoppar inte in ren wasabi i munnen. Inte nyriven pepparrot heller. De pÄminner mycket om varandra. Tycker det Àr gott! Mmm nu blev jag sugen pÄ pepparrotskött! Ja, jag tycker att det Àr kul med fusion food!
KRAM
Skicka en kommentar