tisdag 13 maj 2025

Strimla och hacka i Annas kök!

Nu rusar dagarna iväg och snart har halva maj gått och solen börjar äntligen att värma skönt!
🍃🌸🍃☀️🍃🌸🍃
Välkommen kära vänner och känn spisvärmen hos mig på Restaurang Två Hjärtan!
Här bjuder jag på helgens middagar... fredag, lördag och söndag!


En helg fylld av matglädje! Vi har ätit så mycket god mat! 
Enkla, fräscha rätter som ändå kändes som rena smakexplosioner. 
Att få stå i köket, känna dofterna sprida sig och låta tiden bara rinna iväg medan maten 
får ta plats det är verkligen något speciellt. Det är roligt att laga mat. 
Det är kreativt, avkopplande och ett sätt att ta hand om både kropp och själ. 
Jag märker hur jag verkligen är närvarande när jag hackar grönsaker, strimlar kött eller smakar av. 
Det blir som en sorts mindfulness... ett sätt att pausa allt annat och bara vara här och nu. 
Helgens matlagning blev alltså inte bara en njutning för smaklökarna...
Utan också ett sätt att ladda batterierna mentalt. 
Kanske är det just det som gör matlagning så meningsfull. 
Att det får vara både nytta och njutning. 

BBQ-stekt fläskkotlett med rostad potatis, vitlökssås och krispig kålsallad



Jösses så god rostad potatis!
Jag halverade stora potatisar och lade dem på hyvlat smör på en ugnsfast form. 
Strödde på med lite fin olivolja, grovmalet salt och nymald svartpeppar. 
Rostade i övre delen av ugnen ca 20 min. i varmluft 225°C.



Riktigt god kålsallad med sting!
Blanda 2 msk äppelcidervinäger, 2 msk fin olivolja, 2-4 tsk dijonsenap, 
grovmalet salt och lite nymald svartpeppar i en skål. 
Finstrimla vitkål, en rödlök och grovriv en morot. 
Blanda ner allt i skålen och låt marinera till servering.


Kall och fräsch vitlökssås 
 Blanda 1 dl matyoghurt, en pressad vitlök och salt i en liten skål.

BBQ-stekt fläskkotlett 
 Strimla 300 g fin fläskkotlett utan ben. Hetta upp lite olja i en stekpanna. 
Stek köttet ca 5 min och krydda med salt. Blanda ner BBQ-sås och låt koka ihop ca 3 min.



Servera BBQ-stekt fläskkotlett med rostad potatis, kålsallad och vitlökssås.

Chicken teriyaki 

Sojastekt kyckling med sesamstekt pak choy



Kul med egen teriyakisås...
Skala och finriv en bit ingefära och två vitlöksklyftor och lägg i en skål. 
Blanda ner 1,5 msk socker, 2 msk japansk soja, 1 msk kinesisk soja, 1 msk olivolja, 
1 msk vitvinsvinäger, 1 dl vatten och 2 tsk majsstärkelse.  
 Sesamstekta grönsaker... så gott!
Halvera en pak choy, klyfta en rödlök och hyvla tunna remsor av moroten, gärna med en potatisskalare. 
Hetta upp olja i en stekpanna. Fräs pak choy, lök och 1-2 msk sesamfrön ca 3 min. 
Tillsätt morot och 1-2 krm chili flakes, fräs ytterligare ca 2 min. 
Vänd ner 1 tsk äppelcidervinäger och lite salt. Lägg upp på tallrik och spara stekpannan.


Kyckling i teriyakisås... 
Dela 300 g kycklingfilé på längden och strimla sedan skivorna. 
Hetta upp neutral olja i den använda stekpannan och fräs kycklingstrimlorna ca 5 min. 
Tillsätt teriyakisås, koka upp och sjud ca 5 min. Smaka eventuellt av med lite japansk soja.



Servera chicken teriyaki med sesamstekta grönsaker och jasminris. Toppa med sesamfrön.

Karibisk fiskgryta med kokos, koriander och limemarinerad kolja



 Limemarinerad kolja 
Skär koljafilé i bitar och lägg i en skål, krydda med salt. 
Finriv skalet och pressa saften av två lime. Blanda ner i skålen med fisk.


Karibisk fiskgryta 
Skala och finhacka en gul lök, en bit ingefära och en vitlöksklyfta. 
Skiva en halv jalapeno tunt, tärna en tomat och en röd paprika. 


Hetta upp neutral olja i en stekgryta och fräs allt tillsammans med 2-4 tsk torkad timjan i ca 2 min. 


Tillsätt 2 dl vatten + grönsaksbuljong. Koka ihop ca 5 min. 


Rör ut majsstärkelse i lika delar vatten. Blanda ner 1 dl coconut cream i grytan och koka upp. 
Red av med majsstärkelse till önskad konsistens. Lägg ner fisken i grytan. Sjud ca 5 min.
 Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Grovhacka 10 g koriander. 



Servera karibisk fiskgryta med resten av jalapenon, koriander och basmatiris. 

Smaklig måltid med recept inspirerat från Linas Matkasse! 
Alla kan laga mat... och det är underbart för själen!

Ikväll köööör vi! Den första semifinalen 21.00. Heja Sverige och KAJ! Jag bara älskar denna trio!


Kram till Dig min kära läsare... Anna
(bilder fotade av mig)

12 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Matlagning är precis som du beskriver det tycker jag. Tid och rum försvinner och där står sedan något med fortsatt njutning på bordet. Ser så gott ut det du lagat! Kram

Channal sa...

Hej Anna! Tack! Visst är det kul och rogivande att laga mat! Just nu sitter jag och tittar på ESC semifinal 1. Håller tummarna för KAJ!! KRAM

Äventyret framtiden sa...

Hej Anna!
Jag har läst dina recept noggrant, jag är som du, jag tycker om att laga mat och man blir hel inom sig själv på något sätt Det är både uppiggande och avkopplande samtidigt plus att smak och skönhet ytterligare förhöjer allt det goda. Tack för att du delar med sig så generöst.
Ja, ikväll håller vi tummarna hårt för KAJ!
Kram!💕
Karin

Channal sa...

Hej Karin! Tack! Det är kul att laga mat!! Och JA!! Heja KAJ!! Portugals bidrag kom från Madeira. Tänkte på dig då🥰 Nu får vi se hur det går! KRAM

Monika sa...

Den rostade potatisen ser gudomlig ut. Den gör jag på fredag. Tack!
Kram

Channal sa...

Go’kväll Monika! Tack! Kul, den var jättegod! KRAM

Helena på FREEDOMtravel sa...

Oj så mycket god mat! Fina bilder oxå! Särskilt teryiaki-rätten med de sesamstekta grönsakerna inspirerade, mums!!

Hallon o Blåbär sa...

Halloj!
Jag älskar att vara i köket och laga mat och att baka jag med.
Så mycket gott som du delar med dig.
Ha en fin onsdag.
Kram Carin

Sara i Barcelona sa...

Mmm...nu vattnas det i munnen! Tack för fina recept!! Och kan bara hålla med, matlagning är verkligen så härligt och avkopplande på många vis <3

Kramar!!

Channal sa...

Hej Helena! Tack! Mat är svårt att fotografera… KRAM

Channal sa...

Hej Carin! Just nu kaffe och lunchrast. Skolmaten är alltid god. Idag spagetti och köttfärssås! KRAM

Channal sa...

Hej Sara! Tack! Visst är det kul att laga mat! KRAM