fredag 16 juni 2023

Andas in... andas ut...


Välkommen till strålbehandlingen... här i väntrummet har jag suttit nu fem dagar i rad.
Så glad att inte behöva komma dit fler gånger. Tänk, jag har fått samma dos på fem dagar som man förr fick på 15-30 dagar. Det känns lite som en kraftig solbränna och jag har fått lite klåda runt ärret.
Under behandlingen har jag känt mig tröttare än vanligt... men jag är bra på att lyssna till kroppens signaler. Fast biverkningarna syns inte utanpå... och jag håller dem oftast för mig själv.
JA!! Sista dagen för strålbehandling... så skönt! Och idag gjorde maken mig sällskap.Normalt strålar man inte när man har tagit bort hela bröstet. 
Jag har bara fått strålning på min vänstra sida eftersom den tumören var betydligt större än den högra.
Det är fantastiska maskiner de har... bilden ovan kan du se omfånget (hålet) som strålningen kommer ut från.
Det är över hela ärret/bröstet... det är en stor mängd. 
Och det är för att eliminera eventuellt kvarvarande tumörceller
Innan strålbehandlingen togs det röntgenbilder som bearbetades av läkare och sjukhusfysiker för att skapa en personlig strålbehandlingsplan anpassad efter min anatomi och vilket område som skulle behandlas. 
 Jag fick andningsstyrd strålbehandling för att skona så mycket som möjligt av hjärtat och lungorna. 

"Strålbehandling ges för att döda cancerceller. Och för att de inte ska växa och blir fler. 
Tack vare den höga energin bildar strålningen i samverkan med kroppens vävnader elektriskt laddade partiklar som skadar cellernas arvsmassa, DNA, i det område av kroppen som behandlas. Strålningen leder till bildning av fria radikaler i vävnaden och de orsakar också skador i cellernas DNA. Det är just de här DNA-skadorna man vill åstadkomma. Skador i tumörcellernas arvsmassa är grunden för strålbehandlingens effekt. Skadorna i arvsmassan hos normala celler repareras ofta, men tumörceller har sämre reparationsförmåga. Därför dör tumörcellerna medan de flesta friska celler överlever. Strålningen koncentreras genom olika metoder till tumörområdet så att den friska vävnaden skonas i största möjliga utsträckning. På så sätt kan tumören krympas eller fås att helt försvinna, medan den friska vävnaden klarar sig."

Fakta om strålbehandling har jag funnit HÄR via cancerfonden.


Här är britsen jag har legat på... benen upp på den vita kudden. 
Båda armarna upp över huvudet i den svarta ställningen.
Maskinen har snurrat runt för att stråla från olika håll... det varken hörs eller syns något! Skumt!
När allt var klart och vi gick ut från sjukhuset brast det för mig. Jag började gråta. 
Hoppas verkligen att allt är över! 
Vi tog en promenad till parken mitt i staden - Trädgårdsföreningen i Linköping.Åh... där blommade den röda kaprifolen - vildkaprifol. Mmmm... doftar ljuvligt!
Minns att det fanns fullt av vildkaprifol bland klipporna på Marsstrand.
Denna kaprifol är Bohusläns landskapsblomma.
Nu är Anna GLAD! Vi firade med en go'fika på Tropikhuset.Kaffe och varsin saftig morotskaka dekorerad med en jordgubbe och fjäril.Nu Johanna har jag besökt Blooming Design. En unik butik på Storgatan mitt i Linköping city.
En riktig Anna-butik med vackra snittblommor, skor och kläder... interiörprylar och delikatesser.


Efter Linköping rullade vi vidare på E4:an... och svängde av till Löfsta slott.

Här på Löfstads Trädgårdshandel hade de den godaste räk- och avokadosalladen. En perfekt lunch.


Väl hemma tog vi fikakorgen med ner till vårt sommarbo.Hur underbart doftar inte vresrosorna... beach rose... mmmm gott!Här nere svalkade det skönt +27°... jag somnade visst inne i sjöboden... vaknade superseg!


Till kvällen tände maken grillen och det smakade riktigt bra med grillmiddag ute på balkongen.Det blev ett fint firande men helt plötsligt ville jag ringa och prata med mamma.
Få berätta om allt jag har gått igenom... 
Jag blev väldigt ledsen men samtidigt lättad över att strålningen är klar.
En ledsen Anna-bild. Ingen Doris Day-bild där håret är fixat och sminket perfekt med ett glatt leende.
HATAR CANCER och saknar mina föräldrar...


Min fina fina mamma i sitt paradis...


 
Roliga ungdomsbilder på mina föräldrar Blir glad av dem!
Nu ropar kudden mitt namn! Nattinatti till dig min vän!

Kram till alla... Anna
(bilder fotade av mig) 

16 kommentarer:

Anki sa...

Vad skönt att strålningsperioden är över. När anspänning är över så kan tårarna få komma. Man mår ju oftast bättre efter.
Bra att din Lars finns där när han behövs.
Nu får du vila och njuta av sommaren vi har framför oss.
Var rädd om dig. Kram Anki

Anonym sa...

Hej Anki! TACK! Precis så är det. Jag har varit så cool och nu när alla spänningar släpper kommer allt över mig. Så glad att maken var med mig igår. Min Lasse🥰

KRAM

Mamma C sa...

Blir så berörd av ditt inlägg.
Du är precis som jag, att man visar inte något utåt. Men ibland är det så himla skönt att släppa på den spärren och man mår så mycket bättre efteråt när tårarna kommit. Skickar en bamsekram till dig.
Så skönt att din strålningstid är över nu.
Nu ska du bara vila och njuta av sommaren som är nu.
Kram Carin

Tummelisa sa...

Anna, Anna så skönt att din strålning är över. Gråter när jag läser ditt inlägg. Du verkar så oerhört stark som orkar skriva om detta. Hoppas nu att du tar det lugnt, och bara tänker på dig själv. Må så bra du bara kan. Du är lika vacker ledsen, som på glada bilder. Ha nu en fortsatt trevlig och skön helg.

Kram Tummelisa

Från Glam till Damm sa...

Fina Anna,
Tårarna kommer när jag läser ditt inlägg. Så fantastiskt att man har kommit på det här med hur strålning fungerar. Vilka duktiga människor det finns. Nu hoppas jag att det här är över och att du får lägga allt bakom dig.

Så fint ändå att ni fick avsluta dagen med gofika och lunch på vackra platser bland fina blomster. Mysigt ni har det i ert sommarbo.

Min morbror sa också: Jag längtar efter min mamma, när han hade cancer. Jadu, man är alltid sin mammas och pappas barn. Där finns den trygga och tröstande famnen. Jag förstår att du längtar efter dina föräldrar och saknar dem. I svåra stunder speciellt. Tur du har din fina Lasse och lite extra tryggt att han är läkare kan jag tänka mig.

Såååå underbara bilder på dina föräldrar. Jag förstår att det värmer hjärtat.

Ha det gott! Jag tänker på dig.

Varmaste kramar,
Anneli

Monica sa...

Så otroligt skönt att detta är gjort! Väldigt speciellt på alla sätt att gå igenom denna varma sommartid men gjort!

Och du bor i underbara omgivningar och har så fint omkring dig, både människor och natur. En lycka och glädje.

Är själv en sån där tuff kvinna, pratar aldrig om elände som drabbar, kanske för tuff men samtidigt en väldig styrka, går nog inte att ändra nu. Men tycker att det du berättar är mycket bra och lärorikt, kunskap och information behövs. Många tror ju att det är som att borsta tänderna.

Min släkting har gjort nu behandlingen 15 gånger, också på ett universitetssjukhus och de forskar och jämför och det är väldigt bra om detta med fem gånger blir det som fungerar lika bra. Är väl det de redan sett efter det jag läst om i forskningen.

Förstår dig om din mor, jag tänker mycket oftare på mina föräldrar nu i många situationer, hur de skulle förstå och all kärlek de gav.

Önskar dig en toppenfin sommar och ledighet nu och med nya krafter.

Anonym sa...

Vad skönt att strålningen är klar nu :)! Och tack för din pedagogiska berättelse om vad som sker vid strålning och bilder på hur maskinerna ser ut osv. Bra att veta hur det kan vara då många är i den situationen och man själv kan drabbas av cancer naturligtvis. Kunskap är alltid bra.

Underbara bilder från förr på dina föräldrar. Ser ut att vara så fina människor. Och bilden på dig är också fin fast du inte skrattar... Kram, Annika

Channal sa...

Hej Carin! TACK! Ja, nu hoppas jag att allt är över. Visst är det skönt efteråt att släppa taget... vi får bli bättre på det. KRAM

Channal sa...

Hej Tummelisa! TACK rara du... dina ord värmer! KRAM

Channal sa...

Hej Anneli! TACK! Visst är det så att man saknar sina föräldrar vid suga stunder... tur jag har min Lasse och alla mina fina vänner här på bloggen och irl. Roligt med spontana gamla bilder... tagna i stunden. KRAM

Channal sa...

Hej Monica! TACK! Forskningen går verkligen framåt... hoppas din vän mår bra! Som sagt, det är inte bara som att borsta tänderna. Så lite jag visste innan. En erfarenhet rikare! Vi har våra föräldrar kvar i minnet i våra hjärta. Vilken sommar vi har! KRAM

Channal sa...

Hej Annika! TACK! Jätteskönt att det är avklarat! Info och vetskap behövs. Visst är det roliga och fina bilder på mamma och pappa. KRAM

Anonym sa...

Jag har genomgått 15 dagars strålbehandling för några år sedan. Jag upplevde att tröttheten kom efteråt och att det gäller att känna efter vad man verkligen orkar med. Efter något sådant vill man ju verkligen leva fullt ut och umgås med nära och kära, men det är inte alltid huvudet och kroppen behöver samma sak. Men den tiden kommer och nu är jag helt frisk och full av energi.

Anonym sa...

Hej! Tack! Ja, de säger att jag kommer bli tröttare efter en vecka tio dagar. Jag tar en dag i taget. Just nu kan det vara värmen som gör mig trött, idag +28 grader! Vi ska bara vara hemma i sommar. Känns bra! Så härligt för dig att du mår bra🙏🏻 Forskningen har verkligen gått framåt. Jag kommer också bli helt frisk. Det finns inga andra alternativ. KRAM

Johanna sa...

Så skönt att det är klart nu! Och kul att du gillade Blooming, hade det på känn ;) Kramar

Anonym sa...

Hej Johanna! TACK! Ja, det var en butik i min smak! Så mycket fint🥰 Tack för tipset! KRAM