Kära vänner! Vilken värme vi har! Det känns nästan som jag har flyttat till Medelhavet!
Det är tropiskt varmt på dagarna... Längtar ni efter mat som det svänger om?
Då ska ni följ med på en smakresa till Karibien!
Så välkommen till en tropisk övärld med mer än 200 paradisöar.
Maten på de karibiska öarna präglas av smakrika kryddblandningar och hettan från chilifrukter.
Tropisk frukt är dessutom en favoritingrediens... som en sötsyrlig twist av ananas, mango, lime eller apelsin.
Jag är nyfiken av mig och jag tycker att det är roligt att upptäcka olika matkulturer.
Linas Matkasse har haft karibiska veckor...
Så jag bjuder här på tre rätter från Linas karibiska kök.
Jamaicansk grillad kyckling...
med ananassalsa och lime- och chipotlesmör
Kryddgrillad kyckling:
Blanda 1 tsk rökt chilikrydda, 1,5 tsk socker, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk malen ingefära,
1 tsk salt, 1 tsk chipotlekrydda och 1/2 tsk malen kanel.
Lägg kycklinglårfilé i en rymlig bunke och blanda in kryddblandningen ordentligt.
Grilla kycklingen ca 3 min per sida (innertemp 72°C).
Om du steker kycklingen, tillaga klart i nedre delen av ugnen ca 8 min.
Grilla ananasklyftorna tills de har fått lite fin grillyta.
Förberedelser:
Skala och tärna hälften av en hel anana. Skär resten i klyftor. Det är klyftorna du ska grilla.
Ananassalsa:
Finhacka en bananschalottenlök. Grovhacka en näve mynta.
Lägg allt i en skål och blanda med fin olivolja, ananas, pressad limesaft och limeskal från en Smaka av med lite salt.
Kryddsmör:
Blanda ca 50 g rumsvarmt smör med limeskal och pressad limesaft från en lime
samt 1 krm chipotlekrydda och 1 krm salt i en skål.
Bönris:
Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.
Häll av och skölj svarta bönor. Blanda bönorna med det kokta riset.
Servera kryddgrillad kyckling med bönris, ananassalsa, grillad ananas och kryddsmör.
Vacker och jättegod sommarmiddag! Ananas är verkligen supergod att grilla!
Maken och jag unnar oss mycket god mat... innan maten en liten martini med jordgubbar.
I hettan är det gott med något salt... som lite chips.
Karibisk fiskgryta...
med kokos, koriander och limemarinerad torsk
Limemarinerad torsk:
Skär torsk i bitar (ca 3x3 cm) och lägg i en skål, krydda med lite salt.
Tvätta lime ordentligt, finriv skalet och pressa saften. Blanda ner i skålen med fisk. Låt stå ca 20 min.
Skiva jalapeno tunt (tänk på att färsk chili kan variera i styrka, använd efter smak).
Tärna en röd paprika.
Skala och finhacka en gul lök, en bit ingefära och en stor vitlöksklyfta.
Karibisk fiskgryta:
Hetta upp neutral olja i en stekgryta och fräs lök, ingefära, vitlök, hälften av jalapenon och 1-2 tsk torkad timjan ca 2 min. Tillsätt paprika, 1 dl vatten och 1 smulad kycklingbuljongstärning. Koka ca 5 min.
Rör ut majsstärkelse i lika delar vatten. Blanda ner en burk fet kokosmjölk i grytan och koka upp.
Red av med majsstärkelse till önskad konsistens. Lägg ner fisken i grytan. Sjud ca 2 min.
Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Grovhacka en näve koriander och strö i grytan.
Servera karibisk fiskgryta med resten av jalapenon, korianderkvist och basmatiris.
Denna rätt kära vänner, gör det värt att det är lite mycket att hacka och att det får ta lite tid!
Hur fint har vi det inte i köksfönstret.
Älskar mina pelargoner som jag köpte när jag besökte Handlesträdgården på Löftsa slott.
Den ljusa med lite fläckiga kronblad heter Bobberstone och den skära heter Susan Payne.
Lechon asado - Citrusmarinerad fläskkotlett...
med karibisk coleslaw och rostad sötpotatis
Citrusmarinerad fläskkotlett:
Grovhacka gul lök och lägg i en mixerbunke.
Tillsätt pressad vitlök, salt, torkad oregano, spiskummin och pressad saft från apelsin och lime.
Mixa ihop med stavmixer. Häll över i en plastpåse.
Skär fläskkotlett i två skivor och lägg ner i plastpåsen. Låt marinera minst 30 min (gärna mer).
Grilla de marinerade fläskkotletterna tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).
Den här marinaden måste ni bara göra om ni ska grilla fläskkött i sommar, så god!
Vitlöksmajonnäs:
Blanda 1 dl majonnäs, två pressade vitlöksklyftor och lite salt i en liten skål.
Karibisk coleslaw:
Finstrimla 1/2 spetskål. Skala och skär mango i bitar. Grovhacka en näve koriander.
Skär tunna skivor av jalapeño (jalapeño kan variera i hetta så använd efter smak).
Lägg allt i en rymlig bunke och blanda med lite salt, lite fin olivolja och 1 msk äppelcidervinäger.
Det är mysigt och skönt att kunna sitta ute och äta...
Det är inte mycket man orkar laga till lunch och middag i denna tropiska hetta!
Men dessa smakar passar perfekt i värmen.
Även dessa stora fina pelargoner kom med hem från Löfstad slotts handelsträdgård.
De är klassiska och heter Wilhelm Langguth - älskar den röda färgen och bladen.
Rostad sötpotatis:
Skär 2 stora sötpotatisar i stavar. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ringla olivolja över potatisen och krydda med salt och nymald svartpeppar.
Rosta mitt i ugnen ca 20 min. i 225-250°.
Servera nygrillade citrusmarinerade kotletter med karibisk coleslaw,
vitlöksmajonnäs och rostad sötpotatis.
Gott, festligt och lättlagat. Vad kan man mer begära?
Hur som helst kan jag lova att detta är tre jättegoda middagar!
Vi har ju inte riktigt traditionen ”hetta kräver hetta” som nyttjas i köken i de flesta länder med tropisk värme.
Lite synd för det smakar verkligen underbart med en het mat i dessa temperaturer!
Men idag kom visst regnet... och det gillar vår gula brända gräsmatta!
Allt gott till dig min kära läsare!
Smaklig måltid och kram till alla... Anna
❤
(bilder fotade av mig)
4 kommentarer:
Härligt inlägg med så mycket gott och vackra blommor.
Idag njuter vi av regnet, vårt stugland lite norr om Uppsala har nästan torkat bort.
Trodde inte det varit mer torka där än här i Stockholm men verkar så.
Men ligger fint intill vatten med välskött strand men förbud att grilla och det är bra.
En häck som ska börja blomma nu var redan helt överblommad. Och regnet strilar bara försiktigt.
Hej Monica! TACK! Vi njuter också av regnet... skönt med en innedag och höra smattret utanför! Erat lantställe låter som ett riktigt fint smultronställe! Mysigt! KRAM
Underbart!
Jag blir så glad av sådana här inlägg! Jag riktigt hör de Karibiska tonerna i bakgrunden. Vilken mat! Och så vackert dukade bord och färglada blommor på det. Ja, riktigt feel good.
Och den där utsikten ni fick efter att grannarna tog bort träden!!! Det höjde just värdet på ert hus med en miljon. Makalöst.
Ja, nu behöver vi lite regn. Här i Dalarna fick vi bara lite spray. Hoppas det kommer mer snart.
Jag önskar dig och de dina en riktigt fin dag!
Varm kram,
Anneli
Hej Anneli! TACK! Ja, vi bor fint och karibisk mat är supergott heta dagar! Men till midsommar blir det sill o grill! Regnet gör gott så hoppas ni får lite mer under natten. På dagen kan solen få skina! KRAM
Skicka en kommentar