fredag 21 april 2023

Premiärgrillat och +19° i skuggan...


Kära vänner! Vilken underbar morgon... kände mig pigg och glad när jag vaknade!
Maken skurade balkonggolvet efter alla vinterns småfåglar som har underhållit oss från köksfönstret.
Rent och fräscht... och så kom balkongmöblerna fram... jippi!


Och tänk, jag kan bara gå ut på tomten och plocka en vitsippebukett... vilken lyx och lycka!
Fram med alla dynor och kuddar... och ny duk och bordstabletter.


Ler snällt mot maken och frågar om han inte kan ta fram grillen... snälla, snälla! 
Jodå, suck o stön! Han släpade fram grillen och det var bara att börja rengöra den.


Hur gott smakade det inte att sitta ute i solen och äta grillat! Vad jag har längtat!
Det här var en tiopoängare från Linas matkasse! Delar med mig av receptet, så gott!

Grillat kalkonspett med ljummen bulgursallad och limesmör.


Wow, limesmör kommer jag göra fler gånger. Så gott och busenkelt. 
Passar till mycket! Aromsmör kan förhöja den enklaste måltiden. 


Limesmör
Skölj en lime i ljummet vatten och finriv skalet. 
Lägg skalet tillsammans med 25 g smör, salt och lite nymald svartpeppar. 
Mosa ihop med en gaffel.

Lime- och chilidressing
Finhacka 1/2 röd chili och lägg i en skål. 
Blanda med pressad saft från den använda limen, en pressad vitlöksklyfta,  
1 msk socker, 2 tsk äppelcidervinäger och 2 msk japansk soja.


Sallad
Hyvla tunna remsor av två morötter med en potatisskalare. 
Finstrimla en pak choy och grovhacka en näve koriander. 
Lägg allt i en rymlig bunke tillsammans med kokt bulgur. 
Blanda ihop salladen med lime- och chilidressing.

(Koka 1,5 dl bulgur enligt anvisning på förpackningen.)


Kalkonspett 
Skär bort fettkappan på kalkonlårsteken. 
Skär sedan köttet i mindre bitar, ca 3x3 cm. 
Krydda köttet med salt och lite nymald svartpeppar. 
Ringla över lite olivolja. Trä upp köttet på grillspett.


Grilla kalkonspetten i ca 15-20 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C).



Servera nygrillade kalkonspett med limesmör och ljummen asiatisk bulgursallad till en kall öl.


Tänk, vi har fått sol på oss igen! Bästa, bästa som en sommardag!



Hoppas att även du min kära läsare möttes av strålande sol och ett ljuvligt väder idag.

Kram till alla... Anna

(bilder fotade av mig)  

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka vackra blå foton över vatten och skog!!! Är det utsikten från din balkong så är du en lyckans ost :)! Och de söta vitsipporna är underbara...
Trevlig helg! Kram, Annika

Channal sa...

Hej Annika! tack! Det är utsikten från min balkong.
Trevlig helg till dig och KRAM

Mamma C sa...

Nu är det vår på riktigt hos er.
Så härligt att få plocka fram utemöblerna, grilla och sitta ute och äta.
Vi köper bara kalkonfiléer numera. Tycker det köttet är mer saftigt en kycklingfiléer.
En vitsippebukett skulle man vilja ha på bordet.
Ha en härlig lördag. Såg att temperaturen skulle stiga idag med.
Kram Carin

Ninnie sa...

O, så härligt och gott!
Vi ska också grilla idag - det är ju nästan sommar ute! Ljuvligt!!
Men vi har ingen altan att sitta på än. Men den är på gång, N bygger för fullt!

Ha en fin helg, ta hand om dig och njut av sol och värme. Hoppas du mår lite bättre nu, och inte har så ont.
Kram från Ninnie

Channal sa...

Hej Carin!JA!! Så UNDERBART!! Värmen har varit efterlängtat. Håller med, kalkon är s saftig och god. Det ska vi också börja köpa mer. KRAM

Channal sa...

Hej Ninnie! Som du och jag har längtat och äntligen kom sommarvärmen. Hoppas bara den stannar kvar. Så fint med en ny altan. Men det går lika bra att sitta på gräsmattan än så länge! Tack, jag mår mycket bättre för varje dag. KRAM